You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Ενήλικες

Ενήλικες

Παρακάτω θα βρείτε τις θεραπείες ενηλίκων που αναλαμβάνουμε στο οδοντιατρείο.

Μπορείτε να μας ρωτήσετε σχετικά με ό,τι χρειάζεστε σχετικά με τη στοματική σας υγεία και τί να αναμένετε από την κάθε μιαμε τις θεραπείες ενηλίκων .

Εμφράξεις

Η τερηδονική νόσος και το κάταγμα προκαλούν απώλεια οδοντικής ουσίας. Η αποκατάσταση αυτής της απώλειας πραγματοποιείται με τα σφραγίσματα ή αλλιώς εμφράξεις. Το υλικό που χρησιμοποιείται πλεόν είναι κυρίως η ρητίνη , η οποία προσομοιάζει αισθητικά και λειτουργικά την οδοντική ουσία που χάθηκε.

Τι ισχύει για τα σφραγίσματα αμαλγάματος?

Τα σφραγίσματα αμαλγάματος θεωρούνται εδώ και χρόνια η χρυσή σταθερά των σφραγισμάτων  χάρη στη μακροβιότητα και την αντοχή τους. Από την αλλή βασικά τους μειονεκτήματα είναι η φτωχή αισθητική και οι μικρορωγμές που παρατηρούνται στα δόντια κάτω από τέτοιου είδους εμφράξεις λόγω της ογκομετρικής διαστολής του αμαλγάματος.

Σύμφωνα με τον ισχύον κανονισμό λειτουργίας του οδοντιατρικού αμαλγάματος (1/1/18) το οδοντιατρικό αμάλγαμα απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 15 ετών , σε νεογιλά δόντια, εγκύους και θηλάζουσες. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις στις οποίες κρίνεται απαραίτητο από τον οδοντίατρο να χρησιμοποιηθεί με βάση τις ανάγκες του ασθενή.

Ενδοδοντική θεραπεία

Ενδοδοντική θεραπεία είναι η θεραπεία εκλογής στις περιπτώσεις που υπάρχει προχωρημένη  φλεγμονή στον πολφό του δοντιού ή νέκρωση αυτού. Η φλεγμονή αυτή εκδηλώνεται με αυτόματο πόνο χωρίς να υπάρχει κάποιο ερέθισμα ή με επίμονο πόνο μετά τη λήψη τροφής. Στη νέκρωση μπορεί να συνυπαρχει εξωστοματικό ή ενδοστοματικό απόστημα.

Εξαγωγή

Η θεραπεία αυτή επιλέγεται όταν όλες οι πιο συντηρητικές  μέθοδοι δεν κριθούν κατάλληλες για να διατηρήσουν το δόντι στο στόμα ακέραιο και λειτουργικό.

Θεραπεία ουλίτιδας-περιοδοντίτιδας

Ως ουλίτιδα ορίζεται η φλεγμονώδης αντίδραση των ούλων. Τα ούλα παρουσιάζονται διογκωμένα , κόκκινα, αιμορραγούν εύκολα και υπάρχει κακοσμία στόματος. Προκαλείται από την μικροβιακή πλάκα και θεραπεύεται με τη μηχανική απομάκρυνσή της τρυγίας  από τον οδοντίατρο.  Η  χρήση κατάλληλων  αντισηπτικών διαλυμάτων για στοματικές πλύσεις διευκολύνει την ταχύτερη επούλωση των ούλων.

Ως περιοδοντίτιδα ορίζεται η κατάσταση στην οποία η φλεγμονή έχει προχωρήσει από τα ούλα στους ιστούς που περιβάλλουν το δόντι. Κύρια αιτία και σε αυτήν την περίπωση είναι η μικροβιακή πλάκα ενώ ανάμεσα στους προδιαθεσικούς παράγοντες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα.

Κινητή και ακίνητη προσθετική

Η απώλεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών έχει μια πληθώρα επιπτώσεων όπως αλλαγές στην εμφάνιση, στην ικανότητα μάσησης, στην θέση των γειτονικών δοντιών τα οποία τείνουν να καλύψουν το χώρο του δοντιού που χάθηκε, στη σύγκλειση, στην ομιλία.

Ανάλογα με τον αριθμό και τη θέση των δοντιών που λείπουν, τη θέση και την υγεία των εναπομείναντων δοντιών αλλά και τις προσδοκίες του ασθενή υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης του κενού με κινητά μηχανήματα (μερικές και ολικές οδοντοστοιχίες ), με ακίνητη προσθετική αποκατάσταση (γέφυρα) ή με εμφυτεύματα.

Στεφάνες (θήκες)

Δόντια με ενδοδοντική θεραπεία ή δόντια με εκτεταμένα σφραγίσματα παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Η πρόληψη αυτού του συμβάματος αλλά και η αποκατάσταση ενός δοντιού που έχει υποστεί κάταγμα επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση στεφάνης.